Mészáros Ferenc feltaláló 2007 óta foglalkozik a Greenion technológia tökéletesítésével. Az ötlet, mint oly sok más forradalmi megoldás esetében, ezúttal is a természeti folyamatok lemásolásán alapul. A korábban étkezési- és gyógygomba termesztéssel, kutatással, nemzetközi szintű mikológiai szakértéssel, illetve gombatelepek működésének optimalizálásával is foglalkozó Mészárosnak az élővilágban egyedi, kivételes tulajdonságokkal rendelkező gombák adták az inspirációt. Ugyanis ezek az élőlények magas helyezést érnének el Földünk legnagyobb szén-dioxid kibocsátói versenyében.

A felismerés csak utólag tűnik ennyire egyszerűnek: a gombáknál megfigyelhető természetes folyamatok, továbbá az ózonréteg és a természetes vizek szén-dioxid-csökkentő mechanizmusainak gyakorlatba való átültetése alkalmas az emberiség által kibocsátott szén-dioxid semlegesítésére is. Tehát ami a természetben már bevált, az jó lesz a szmog és az ipari füstgázok esetében is, illetve minden zárt térben, élőhelyen, ahol a magas CO2 gáz – mint légzési melléktermék – csökkentése szükséges.

„A Greenion fejlesztése során arra fókuszáltunk, hogyan tudjuk a leghatékonyabban reprodukálni a mindennapi életben a természet már bevált, és évmilliárdok alatt kicsiszolt tökéletes megoldásait. Mindezt környezetbarát módon, ugyanakkor gazdaságosan és önfenntartóan, a fenntartható fejlődés jegyében” – fűzi hozzá Mészáros.

Hogyan csökkenti a szén-dioxidot a Greenion?

A szerkezetbe jutó, magas gázkoncentrációjú keveréket a szerkezet elektrokémiai úton tisztítja, a műszaki megoldás a molekulák gerjesztésével az ózonrétegben zajló folyamatokat mintázza. Az úttörő technológia lúgos ionokat tartalmazó ionizált vizet használ reakcióközegként. A folyamat során a gázból ion és vízben oldott hidratált ion keletkezik, a szén-dioxid pedig gázkarbonát ionná vagy bikarbonáttá alakul, amely a természetben, például a természetes vizekben is előfordul. Az ionizációhoz csak kismennyiségű energia szükséges, amit akár egy napelem is biztosíthat.